Харків'яни винайшли їстівний поліетилен, що продовжує термін придатності продуктів
Фото:ecotechnica.com.ua
Команда українських вчених на чолі з
харків'янином, співробітником лабораторії генетики, біотехнології і якості
біосировини Інституту рослинництва імені Юр'єва Сергієм Тимчуком створили
пакувальну плівку для продуктів харчування на основі кукурудзяного крохмалю.
Робота над новим матеріалом, який легко утилізується і не завдає шкоди
навколишньому середовищу, велася протягом 15 років, - передають "Факти". З них дванадцять пішло на те, щоб вивести
сорт, придатний для виробництва плівки. Ще три роки знадобилося, щоб придумати
рецепт.
Чому не можна було скористатися існуючими
сортами?
"Крохмаль складається ніби з двох крохмалів в
одному. Один крохмаль, лінійний сополімер - це амілоза. Другий, розгалужений
сополімер - це амілопектин. Саме для плівок годиться крохмаль з високим вмістом
амілози. У звичайному крохмалі вміст амілози - десь 25%, амілопектину - 75%. А
для плівок потрібний крохмаль з вмістом амілози відсотків 60. Такого крохмалю у
нас в Україні зроду не водилося" - каже Сергій Тимчук.
Пакети з
кіноплівки могли б витримати до двох кілограмів ваги. У них спокійно можна
загортати невеликі обсяги продуктів, наприклад, хліб чи ковбасу. "Якщо на
хліб надіти нашу плівку, він залишається свіжим до чотирьох тижнів. Його навіть
можна їсти, не знімаючи упаковку", - розповідає винахідник.
Звичайний
поліетилен повністю не розкладається сотні років, але харківська плівка з
крохмалю розчиняється в землі за півроку. А якщо її кинути в окріп, то хвилин
через 15 вона стане основою для бульйону.
У Франції,
Фінляндії та Німеччини з такої плівки вже роблять упаковку. Можна було б
запозичити технологію і закуповувати сорти, з яких добувають крохмаль за
кордоном. Але тоді Україна стала б залежати від сировини. Тому сорт кукурудзи
для приготування плівки харків'яни вивели самі. На етапі рецепта в розробку
включилися фахівці університету харчування і торгівлі. Деякі аграрії вже
вирощують сировину для біоплівки.
Для
виготовлення "кукурудзяної" плівки не потрібне дороге обладнання.
Весь процес виробництва - від зерна до готової упаковки - займає кілька годин.
Правда, пакет з крохмалю коштує дорожче, ніж поліетиленовий. Але поки держава
не заборонить поліетиленові пакети, про промислове виробництво екоплівки годі й
говорити.
Налагодити масове
виробництво Тимчук пропонували в Росії. Але харків'янин відмовляється, тому що
хоче, щоб Україна стала першою в використанні його екологічної продукції.
Найближчим
часом Сергій Тимчук хоче навчитися виробляти плівку з гороху. А ще придумав
майже "вічний хліб".
"Зверху
на батон, булочку напилюється плівкоутворювальне покриття. Воно пропускає
повітря. У нього можна вводити антисептики. Але тільки якісь антисептики, а не
антибіотики. Наприклад, екстракт полину гіркого, ехінацеї.
Хліб не пліснявіє, хліб не черствіє. Термін його реалізації збільшується до
трьох тижнів."
Вітаємо переможців!
31 березня 2016 року в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» на факультеті економіки та менеджменту відбувся 10 турнір для учнів шкіл, ліцеїв та гімназій "ЕКОНОМІКА, МЕНЕДЖМЕНТ, ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, АВІАЦІЯ ТА КОСМОНАВТИКА," в якому взяли участь 65 учнів.
Учні 10-Б класу Харківської гімназії № 55 в складі Зеленкова Антона, Майстренко Дар'ї та Сліпченко Софії взяли участь в турнірі та посіли ІІ місце в секції "ЕКОНОМІКА, МЕНЕДЖМЕНТ."
Україна перейде до друкування грошей
з льону, які будуть набагато міцнішими. Волокна льону значно перевищують за
механічною міцністю волокна бавовни і забезпечують кращу зносостійкість паперу.
Вже випущено першу партію паперу
Житомирською фабрикою банкнотного паперу. Причиною є велика кількість
вилучення з обігу банкнот через забруднення купюр, що погіршує
ідентифікацію елементів захисту. Нова купюра, маючи високу
щільність структури паперу, забруднюється мало. Але коли банкнота побуває
в обороті, зв'язки в структурі паперу слабшають і бруд легше проникає в
щілини і пори купюри. Льон допоможе уникнути даної проблеми на 5-10%
".
Крім того їх буде складніше підробити! "Є
спеціальний хімікат, яким можна крапнути на банкноту, а потім в мікроскопі
побачити що волокна льону зафарбовуються в синій колір, а бавовна - в рожевий.
Так можна визначити, що в справжніх купюрах присутній льон, а на підробках
відсутній.
Крім практичної складової, використання
лляних волокон у виробництві банкнот знизить собівартість грошей, бо ціна
вітчизняної лляної сировини є нижчою від імпортного бавовняного волокна.
Банкноти
найстабільніших валют світу вже давно мають в своєму складі лляні волокна.
"Наприклад, в доларах США і Канади їх до 25%.
Комментариев нет:
Отправить комментарий